„Până în prezent, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane euro și au ieșit 50,5 milioane euro. (…) Cifrele sunt influențate de condiția barem mai mare de 15.000 de euro”, a declarat președintele ONPCSB în cadrul audierilor din Comisia de buget, finanțe și bănci.
Neculae Plăiașu a afirmat că, în anul 2015, au fost adresate 13 sesizări către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
El a susținut că Panama este „un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare, cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului”.
„În procedurile interne ale noastre, tranzacțiile financiare și comerciale cu legături spre entitățile și teritoriile menționate îmbracă caracteristici de risc ridicat, major, cu consecințe în creșterea operativității de analiză. Panama este un areal cu posibilități și legături faptice de protecție a unor tranzacții, fluxuri financiare, cu conținut în zona spălării banilor sau finanțării terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la bază și un istoric cu trimitere la zona spălării banilor și finanțării terorismului, fapt ce ne-a făcut să realizăm o legătură directă cu unitatea de informații din acest stat”, mai spus Plăiașu.
Oficialul ONPCSB a mai spus că instituția a transmis în anul 2015, pentru sprijunul analizelor propri, 361 de cereri de informare către unități de informații financiare străine din Cipru, Italia, Elveția, Insulele Virgine Britanice, Marea Britanie, Letonie, Panama (11 cereri) și altele.